Telefon kullanıcıları için günümüzde birçok özellik sunulmaktadır. Bu özelliklerden biri de Recovery Mode olarak adlandırılan Kurtarma Modu’dur. Kurtarma Modu, elektronik cihazlar gibi akıllı telefonlarda yazılım sorunları veya hatalar oluştuğunda güvenli bir ortamda onarım ve hata giderme işlemlerini gerçekleştirmenizi sağlayan özel bir önyükleme modudur. Bu yazımızda, Recovery Mode nedir, nasıl kullanılır, seçenekleri nelerdir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Recovery Mode Nedir?
Recovery Mode, Android cihazlarınızdaki sorunları çözmenize yardımcı olabilecek bir araçtır. Birçok kullanıcı tarafından kullanılmayan bu özellik, cihazınızda yer alan yazılım sorunları ve hataları bulup gidermek için kullanılır. Özellikle, ön yükleme esnasında takılı kalma, arızalı olma veya kötü amaçlı yazılımların yüklenmesi durumlarında kurtarma modu, kullanıcılara büyük bir destek sağlamakta.
Recovery Mode Nasıl Kullanılır?
Kurtarma moduna girme yöntemi, cihazdan cihaza biraz farklılık gösterir. Örneğin, Google Pixel cihazlar için uygulanan adımlar şu şekildedir:
1. Güç ve Sesi Azaltma düğmelerini birkaç saniye birlikte basılı tutun ve ekranda içinde ünlem işareti olan bir üçgen gördüğünüzde bırakın.
2. Kurtarma modunu bulana kadar seçenekler arasında geçiş yapmak için Sesi Azaltma düğmesini kullanın ve yüklemek için Güç düğmesine basın.
3. Arkasında Komut Yok yazan bir Android simgesi görürseniz Güç düğmesini basılı tutun ve Sesi Aç düğmesine bir kez basın; ardından her iki düğmeyi de bırakın.
4. Bundan sonra kurtarma menüsü görülmelidir. Seçenekler arasında gezinmek için ses düğmelerini ve tercihler için Güç düğmesini kullanabilirsiniz.
Samsung Galaxy Cihazlarda Recovery Mode Nasıl Kullanılır?
Samsung Galaxy cihazları da birçok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Eğer bu cihazı kullanıyorsanız ve kurtarma modu ne demek, nasıl kullanılır gibi sorularınız varsa, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1. Telefonunuza bir USB-C kablosu takın ve bilgisayarınıza bağlayın.
2. Güç ve Sesi Açma düğmelerini birkaç saniye birlikte basılı tutun ve Samsung logosunu görüp bir titreşim hissettiğinizde bırakın. Telefonunuzda Bixby düğmesi varsa, onu da basılı tutmanız gerekmektedir.
3. Kurtarma menüsü görünmeden önce kısaca Android sembolü ekranda görülmelidir.
4. Seçenekler arasında gezinmek için ses düğmeleri kullanılır. Aralarından tercih yapmak için Güç düğmesini kullanabilirsiniz.
Motorola Cihazlarda Recovery Mode Nasıl Kullanılır?
Motorola cihazları kullananlar da dönem dönem kurtarma moduna ihtiyaç duyabilirler. Recovery mode nasıl kullanılır diyorsanız, Motorola cihazınızda aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Önce sesi Azaltma düğmesini, ardından Güç düğmesini birkaç saniye basılı tutun.
2. Ekranda Android sembolünü görünce bırakın. Karşınıza gelen ekranda kurtarma modunu bulana kadar seçenekler arasında geçiş yapmak için Sesi Azaltma düğmesini kullanın.
3. Birini seçmek için Güç düğmesine basın. Arkasında Komut Yok yazan bir Android sembolü görürseniz, Güç düğmesini basılı tutmanız ve Sesi Aç düğmesine bir kez basmanız; ardından her iki düğmeyi de bırakmanız gerekir.
OnePlus Telefonlarda Recovery Mode Nasıl Kullanılır?
OnePlus telefonlarda recovery mode nasıl kullanılır? Eğer cihazınız OnePlus ise aşağıdaki adımları takip ederek bu modu kısa süre içerisinde aktif hale getirebilirsiniz:
1. Güç ve Sesi Kısma düğmelerini birkaç saniye birlikte basılı tutun. PIN’inizi veya parolanızı girmeniz gerekebilir.
2. Dilinizi seçin. Bu adımlardan sonra kurtarma menüsü karşınıza gelmelidir.
3. Sadece seçenekler arasında ses butonu ile dolaşmanız ve güç butonu ile birini tercih etmeniz gerekmektedir.
Kurtarma Modu Seçenekleri Nelerdir?
Recovery mode seçenekleri birden fazla yapıya sahiptir. Sistemi şimdi başlat seçeneği telefonunuzu yeniden başlatır ve normal işletim sistemini yükler. Önbellek bölümünü sil seçeneği ise geçici sistem dosyalarının saklandığı bir bölümdür, ancak verileri silme seçeneği her telefonda yer almaz. Önyükleyiciye yeniden başlat seçeneği, sizi kurtarma moduna ve diğer seçeneklere erişebileceğiniz önyükleyici menüsüne ger