ChatGPT nedeniyle milyonlarca iş tehdit altında

Yapay Zekâ Araçlarının Yarattığı İşsizlik Tehlikesi

Son yıllarda yapay zekâ alanındaki hızlı gelişmeler, bir dizi korkuyu beraberinde getiriyor. Bunlar; propaganda, ırkçılık ve ayrımcı söylemin yayılması gibi unsurların artması, ayrıca işsizlikteki artış ve istihdam kayıpları gibi konuları içeriyor. Özellikle yeni bir rapora göre, yapay zekâ araçlarından en çok etkilenecek olan görünüşte işçi sınıfı olacak.

Goldman Sachs tarafından hazırlanan raporda ChatGPT ve diğer yapay zekâ araçlarının otomasyonu sağlayarak dünya genelinde 300 milyon tam zamanlı iş kaybına neden olabileceği belirtiliyor. Bu tahmin, küresel iş gücünün yaklaşık yüzde 18’ine denk geliyor. Daha da kötüsü, belirli mesleklerin etkisine küresel çapta doğrudan katkı sağlayacaktır. Bu meslekler arasında avukatlar ve idari çalışanlar gibi beyaz yakalı işçiler bulunurken, inşaat gibi fiziksel olarak zorlu işler daha iyi durumda olacak.

Rapora göre, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa gibi gelişmiş ekonomilerde bu konuda endişe verici bir durumla karşı karşıya. Tahminlere göre işlerin yaklaşık üçte ikisi otomasyonla karşı karşıya kalacak ve tüm işlerin dörtte biri tamamen yapay zekâ araçları tarafından ele alınabilecek. Ancak bu durum tamamen karanlık değil. Raporda, yapay zekânın bazı işlerin sadece kısmen etkileneceği belirtiliyor ve bu nedenle bu işleri tamamen yerine getirmek yerine otomasyonla tamamlamak mümkün.

Uzun vadede, yapay zekânın yarattığı kargaşa, elektrik motoru ve kişisel bilgisayar gibi yeni teknolojilerin geçmişte yaptığı gibi yeni işler yaratmaya ve verimliliği artırmaya yardımcı olabilir. Ancak eğer yapay zekâ araçları için yeterli önlemler alınmazsa, riskler toplum ve insanlık için daha derin boyutlara ulaşabilir ve bu durum sadece iş kayıplarıyle sınırlı kalmayabilir.

Sonuç olarak, yapay zekâ ve otomasyonun iş dünyasında önümüzdeki yıllarda büyük bir etkisi olması bekleniyor. İşletmelerin ve hükümetlerin, eğitim ve beceri geliştirme programlarını güncellemeleri ve çalışanların yapay zekâ çağında rekabetçi kalmasını sağlamak için gerekli önlemleri alması kritik öneme sahiptir. Bu şekilde, yapay zekâ ve otomasyonun getirdiği potansiyel faydaların olumlu etkilerini maksimize edebilir ve riskleri en aza indirebiliriz.

Yorum yapın

Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler