Tez Nedir ve Tez Yazımı Kuralları?

Tez Nedir ve Tez Yazımı Kuralları?

Tez, bir konuyu tüm ayrıntıları ile  öğrenme ve öğrendiklerini sistemli bir şekilde aktarabilme etkisi kazandırır. Her ne kadar tez yazımı süreci sıkıntılı olarak görülse de öğrencileri yazarken zorlasa da tez bittiğinde, kendinize özgü bir araştırmanın ortaya konulmuş olması ve seçtiğiniz konuyla ilgili bilimsel bir çalışma ortaya koymuş olmanın verdiği haz, tez yazarken çekmiş olduğunuz tüm sıkıntılara değecektir, bundan emin olun!  Bu tez yazımı sizi eğitim hayatınıza ve iş hayatınıza yönlendirdiği doğrultularda etkilemektedir.

  • Teziniz katkı sağlamalı ve sağladığı şeyler doğrultusunda yeni bilgileri desteklemelidir.
  • Tezin konu başlığı uzun olmamalıdır. Gereksiz kelimeler tez için olumsuz etki yaratmaktadır.
  • Tez de genel olarak kullanılan Hipotez Teori gibi kelimeler ile başlanmalıdır.

Tez Kapağı Nasıl Olmalı:

Tez yazım kılavuzu içerisinde bunlar yer almaktadır. Tez yazarken mutlaka incelenmesi gerekir. Kayıtlı olduğunuz üniversitenin tez yazım kılavuzuna bakmalısınız.

Tez yazımı kılavuzu, bir tezin hangi bölümlerden oluşması gerektiğini ve sayfa kenarları, yazı tipi (times new roman, arial, calibri …) ve puntosu (büyüklüğü), paragraf aralıkları, sayfa numaraları ve kapak gibi şekilsel kuralları detaylı olarak açıklayan bir rehberdir. Her üniversite ve enstitünün farklı bir tez yazım kılavuzu vardır. Enstitüler bunları web sayfalarına koyar ve yapılan tüm tezlerin bunlara harfiyen uymasını isterler. Bu klavuzlar sadece yazı biçimi vs konularda değil hangi bölümün neler yapması adına da sizde bir fikir mutlaka oluşturacaktır.

Bunlara yolun başındayken dikkat etmemiz çok önemlidir çünkü tezin sonuna doğru fark ettiğimizde bu yanlışlar bizim çok zamanımızı alabilir.

Tez Konusu Belirlenmesi

Konu belirlenirken ilk olarak daha önce araştırılmamış bir konu olmasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde bireysel düşünceler daha iyi ifade edilebilir ve tezin okunması aşamasında da bu önemli bir etkiyi sahiptir. Bir diğer önemli etken de konunun ilgi alanınız ile alakalı olmalıdır. Teze başlamadan önce kaynak taraması yapmak sizin için iyi olabilir. Ve en önemlisidir seçilen alanda da bir sınırlama getirilmesi çünkü bir konuyu her yönden ele almak çok zor ve çok zaman alıcı olabilir.

  1. Ön kısımda bulunması gereken bölümler
  2. İç kapak,
  3. Tez onay sayfası, (tezinizi onaylayacak hoca ve jürinin isimlerinin bulunduğu sayfa)
  4. Öz (abstract) sayfası / Türkçe ve İngilizce, (tezinizin kısa bir özeti)
  5. Önsöz,
  6. İçindekiler,
  7. Tablo, şekil, resim, fotoğraf, grafik, sembol ve benzeri unsurların listeleri,
  8. Kısaltmalar Listesi

Tez Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Tez yazımı ‘nda kullanılan dile dikkat edilmesi gerekir. Abartılı ve gereksiz sözcük kullanımı olumsuz etki yaratmaktır. Tez de bir önemli husus araştırma yaptığınız çalışmaları direkmen kopyala şeklinde yapmamalısınız bu çalışmanızda özgün olmanızı yitirebilir ve kendi yorumunuzu düşünceleriniz ile harmanlamanız gerekmektir.

Tez Örnekleri

Tez yazımı ‘ndan önce diğer kaynakları taramak yapılan araştırmalar neler ve nasıl yapılmış bu soruların cevaplarını vermek kendi tezinizi yazarken size yardımcı olacaktır. YÖK’ün tez arşiv sisteminin yöktez açık olması büyük bir avantajdır. Buradan benzer çalışmalar size yardımcı olacaktır. Özellikle Google akademik size bu konuda çok yardımcı olacaktır.

Tez bittiğinde ne yapılmalı? Nasıl savunulmalı?

Bir tezi yazmakta bitirmek kadar zordur çünkü tez yazmaya başlandıldğında sürekli bir şeyler eklemek isterseniz ya da siz tez için tamam bitti derken danışmanınızın ya da hocalarınızın yeni eklemeler düzeltmeler eklemenizi isteyebilir. Bu yüzden; onay alana kadar tezim bitti dememelisiniz.

Bu sorular hepimizin aklına tez yazarken ya da yazma aşamasındayken aklımıza mutlaka gelmiştir.

Ve teziniz bitti peki bu durumdan sonra ne yapılmalıdır?

Savunmayı yapacağınız jüri üyelerinizi ve savunma tarihini danışman hocanız ile mutlaka görüşüp o tarihe göre bir strateji belirlemelisiniz.  Danışmanınızın önerilerini dikkate almalısınız

Daha sonra ki aşamalar ise;

  • Enstitü; anabilim dalından, danışman hocanızdan veya sizden gelen öneriler doğrultusunda jüri üyelerinizi belirleyecek.
  • Teziniz belirli aralıklarla toplanan Enstitü Yönetim Kurulu’na girecek. Burada “savunulabilir” kararı çıkacak. Jüri üyelerine resmi yazı (davet) yazılmasına karar verilecek.
  • Sonraki günlerde, Enstitü çalışanlarınca jürilerinize hitaben ayrı ayrı resmi yazılar yazılacak ve zarflara koyulacak.
  • Bu yazıları tutanak ile birlikte imza karşılığında siz alacak ve her bir jüri üyesine imzalarını alarak teziniz ile birlikte teslim edeceksiniz.
  • Hocaları savunmaya davet edeceksiniz ve savunmayı bekleyeceksiniz.

 Savunma gününde;

  • Mutlaka kullanacağınız aracalar kontrol edilmelidir. ( Pc vs)
  • Sunum gözden geçirilmelidir
  • Tezin bir kopyasının da sizde bulunmasını unutmayın. Size düzenlemeler ya da fikirler mutlaka söylenecektir. Bunu teziniz üzerinde not almanız daha faydalı olacaktır.

Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın

Yorum yapın

tokat haberleri