Silikon Vadisi’nin öncülerinden olan Gordon Moore 94 yaşında hayatını kaybetti. Intel’in kurucu ortaklarından biri olan Moore, teknoloji devi Fairchild Semiconductor’ı kuran ve “hain sekizli” olarak adlandırılan grubun üyelerinden biriydi. 1968 yılında Intel kurulduğunda Moore, şirketin başkanı ve CEO’su oldu ve sekiz yıl boyunca bu görevi sürdürdü. Modern bilgisayar cihazlarını çalıştıran teknolojinin geliştirilmesinde büyük rol oynayan Moore, 1965 yılındaki Moore Yasası’yla bilinir. Yasası işlemcilerin transistor sayısının her yıl yaklaşık olarak ikiye katlanacağını öngörmüştü. Moore’un son dönemdeki faaliyetleri hayırseverlikle ilgiliydi. Eşiyle birlikte, çevre koruma, bilimsel araştırma, yükseköğretim ve San Francisco Körfez Bölgesi ile ilgili konular üzerinde çalıştı. Geçen yıl Intel, ABD’nin Oregon eyaletinde açtığı yeni tesisine Moore’un adını verdi. Silikon Vadisi ve teknoloji dünyası, Gordon Moore’un vefatıyla büyük bir kayıp yaşamış oldu.
Gordon Moore: Silikon Vadisi’nin hayatını kaybeden öncü ismi
Silikon Vadisi’nin öncülerinden ve Intel’in kurucu ortaklarından olan Gordon Moore, 94 yaşında hayatını kaybetti. Şirket tarafından yapılan bir basın açıklamasıyla ölüm haberi duyuruldu.
Moore, teknoloji devi Fairchild Semiconductor’ı kuran ve “hain sekizli” olarak adlandırılan grubun üyelerinden biriydi. Bu şirket, Silikon Vadisi’nin birçok başka şirketine, AMD dahil, kuluçka merkezi oldu. Moore ve “hain sekizli”den bir diğer üye olan Robert Noyce, 1968 yılında Intel’i (Integrated Electronics olarak da bilinir) kurdu. 1979 yılında şirketin başkanı ve CEO’su oldu ve sekiz yıl boyunca bu görevi sürdürdü.
Moore, modern bilgisayar cihazlarını çalıştıran teknolojinin geliştirilmesinde büyük rol oynasa da, birçok insan onun adını 1965’teki Moore Yasası’ndan dolayı tanıyacaktır. Bu yasa, işlemcilerin transistor sayısının her yıl yaklaşık olarak ikiye katlanacağını öngörmüştü. (Bir on yıl sonra, bu tahminini her iki yılda bir katlanma olarak değiştirdi.) Bu durum artık geçerli olmasa da, bu düşünce şaşırtıcı derecede uzun süre geçerli kaldı.
Moore hayırseverlikle ilgili konulara odaklandı
Intel’e göre, Moore’un son dönemdeki faaliyetleri hayırseverlikle ilgiliydi. Eşiyle birlikte, vakfının web sayfasındaki kurucuların bildirisine göre, “çevre koruma, bilimsel araştırma, yükseköğretim ve San Francisco Körfez Bölgesi” ile ilgili konular üzerinde çalıştı.
Geçen yıl Intel, ABD’nin Oregon eyaletinde açtığı yeni tesisine Moore’un adını vermişti. “Gordon Moore Parkı”, 11 Nisan 2022’de büyük bir açılışla kapılarını açtı.
Silikon Vadisi ve teknoloji dünyası, Gordon Moore’un vefatıyla büyük bir kayıp yaşadı. Kendisinin başlattığı devrim, onun adını yıllarca yaşatacak ve onun anısına saygıyla anılacaktır.