Avrupa Birliği Yarı İletken Endüstrisini Güçlendirmeye Hazırlanıyor
Avrupa Birliği, küresel tedarik zinciri kesintilerinde ABD ve Asyalı tedarikçilere bağımlılığı azaltmayı hedefleyerek yarı iletken endüstrisini güçlendirmek için önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda, AB Çip Yasası adı verilen 43 milyar avroluk (47 milyar ABD Doları) proje hayata geçiriliyor. AB ülkeleri ve milletvekilleri, finansman ayrıntılarını nihai hale getirmek için 18 Nisan’da bir araya gelecek ve proje için onay çıkmak üzere.
AB Çip Yasası’nın ana hedefi, Avrupa’nın küresel çip üretimindeki payını on yıl içinde %20’ye çıkarmak. ABD’nin Çin’in teknoloji sektörüyle rekabet etmek amacıyla kendi Chips for America Yasası’nı çıkarması sonrasında, AB’nin bu hamlesi oldukça önem kazanıyor.
Başlangıçta, Avrupa Komisyonu finansmanı yalnızca gelişmiş işlemci fabrikaları için önerdi. Ancak, AB hükümetleri ve milletvekilleri kapsamı genişleterek eski çipler ve araştırma-tasarım tesisleri de dahil olmak üzere tüm değer zincirini kapsayacak şekilde öneriyi güncelledi. Bu genişlemenin ana sebeplerinden biri, Belçika merkezli IMEC oluyor. IMEC, 600’den fazla büyük endüstri oyuncusu ile nanoelektronik ve dijital teknolojilerde lider bir inovasyon merkezi olması nedeniyle proje için kritik bir rol oynuyor.
Bu karar, daha küçük AB ülkelerinin dışarıda bırakılma konusundaki endişelerini de hafifletiyor. Örneğin, Intel bu yasadan etkilenerek yeni mega çip üretim kompleksi için Almanya’yı seçerken, Fransız-İtalyan şirketi STMicroelectronics Fransa’da 6,7 milyar avroluk bir çip fabrikası kurmak için GlobalFoundries ile ortaklığa giderek Fransız hükümetinden destek aldı.
AB Çip Yasası, Avrupa’nın yarı iletken endüstrisini güçlendirmek adına önemli bir adım. Bu proje, AB’nin tedarik zinciri kesintileri karşısında daha güçlü bir pozisyonda olmasına yardımcı olacak.